Zrinka Posavec „Pantomima“

U rasprodanoj Maloj dvorani Vatroslav Lisinski 4. veljače 2016. godine po prvi je put u živo predstavljen album prvijenac Zrinke Posavec „Pantomima“. Ekskluzivna promocija albuma koji u sebi objedinjuje Sevdah i Panoniku, pretvorila se u dvosatni romantični koncert mlade i uspješne akademske glazbenice Zrinke Posavec, koja u svom osobitom glazbenom izričaju spaja tradicionalne zvukove sevdaha sa suvremenim glazbenim stilovima i žanrovima. Uz Zrinku Posavec i bend koji čine Filip Novosel, Zvjezdan Ružić, Tihomir Hojsak, Borna Šercar – nastupili su i posebna gošća, Zrinkina sestra – pjevačica i glumica Maja Posavec te saksofonist Vojkan Jocić i klarinetist Bruno Philipp.

Svoj pjevački put Zrinka Posavec gradila je polako, počevši od folklora, potom kroz klasično obrazovanje i dva fakultetska studija, da bi na koncu našla svoj potpuno novi pravac. Naime, 2013. godine započela je s umjetničkim ciklusom i glazbenim istraživačkim projektom s fokusom na sevdah te na taj način ostvarila svoju dugogodišnju želju da na urbani način izvede specifičnu tradicijsku glazbu. U realizaciji projekta od početka surađuje gitarist Ambrozije Puškarić, a potom se uključio i kontrabasist Tihomir Hojsak, obojica akademski obrazovani glazbenici.
«Zrinkin sevdah je intiman, dubok i snažan izričaj njenih emocija koje svojim glasom izvrsnom lakoćom pretače u različita muzička stanja čineći tako spoj njenog osobnog glazbenog izričaja i vrlo duboke i karakteristične tradicijske urbane glazbe kao što je sevdah. Profesorica je pjevanja u glazbenoj školi, a nekoliko godina je vodila više kulturno-umjetničkih glazbenih ansambla, od kojih možemo istaknuti proslavljene Zwizde, kažu njeni suradnici.

Uz sevdah, Zrinka Posavec izvodi i panoniku, o kojoj ističe: «Panonika je projekt koji sam osmislila kao pandan bosansko-hercegovačkoj urbanoj glazbi. Panonika su starogradske pjesme koje su se pjevale u Vojvodini i Panonskoj Hrvatskoj.»

Aranžmane na albumu potpisuju Tihomir Hojsak i Filip Novosel, a sudjelovali su Zvjezdan Ružić, Borna Šercar i Vojkan Jocić. Na CDu se nalaze obrade svima poznatih sevdalinki poput U Stambolu na Bosforu, Moj dilbere, Stade se cvijeće rosom kititi i starogradskih pjesama Na te mislim, Fijaker stari …
Prvi video spot snimljen je za pjesmu O jesenske duge noći. Spot je sniman u Slavoniji – u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku te u gustoj slavonskoj šumi. Autori spota su Josip Grizbaher i Tomislav Šilovinac.

Album prvijenac Zrinke Posavec „Pantomina“, od 5.2. je u prodaji prvo ekskluzivno u Dirty Old Shopu, u Zagrebu, Tratinska 18, a kasnije preko web shopa Mast Produkcije i svim boljim dućanima.